top of page
Om Sadelmakaren

Jag är utbildad sadelmakare vid Sadelmakeri Skolan i Tärnsjö, jag blev godkänd med Gesällbrev 2012.

I utbildningen ingick även sadelkonstruktion och sadelinpassning och utprovning.

 

Jag ägnade mig åt vitt skilda ting under min utbildning och har därför en ganska bred kunskap om ganska mycket, men mest hästutrustning. Allt från engelskt-, akademiskt-, och westernhantverk. Gjorde även en hel del väskor, plånböcker och chaps etc.

Jag är medlem i Sadelmakarnas Branschorganisation - SBO 

Var kommer lädret ifrån?

Det finns inget som luktar så gott som läder, vegetabiliskt garvat läder. På Tärnsjö Garveri är lädret närproducerat, ekologiskt och så miljövänligt läder kan bli - därför är det materialet jag valt att använda i så stor utsträckning som möjligt. Vilket är bra för både Dig, din häst och miljön. På många andra garverier använder de giftiga ämnen och tungmetaller som bl.a krom och olika syror, som i slut änden hamnar i miljön, din häst och Dig. Jag som jobbar med lädret vill inte heller bli utsatt för alla dessa tungmetaller och syror. 

Det billiga lädret som finns på våra häst-kedjor runt om i landet kommer till stor del från garverier i U-länder, som Bangladesh, Indien och Marocco och garvas i huvudsak med tungmetaller som krom och andra syror.

Dokumentär video från U-lands garverier, på engelska;

Dokka's Sadelmakeri & Läderverkstad

- Ett klokt val -

bottom of page